Oude muziek

Oude muziek

Muziek kent geen tijd zouden we kunnen zeggen, en misschien is dat ook wel een beetje zo. Toch kunnen we verwijzen naar de periode van een muziek en zeggen of deze oud of nieuw is. Maar in de regel zeggen we eigenlijk dat goede muziek tijdloos is en wat we kunnen omschrijven als goede muziek is persoonlijk. Hieronder kunt u meer informatie vinden over de oude muziek ofwel Musica Antiqua. Een verzamelnaam voor muziek afkomstig uit de Middeleeuwen, Renaissance en de Barok.

Terminologie

De term ‘Oude muziek’ is bedoeld om de muziek uit pre-klassieke perioden aan te duiden, muziek vanaf de klassieke periode tot en met de nieuwe muziek.

Vandaag de dag wordt er bij het uitvoeren van muziek uit deze periode vooral gebruik gemaakt van instrumenten uit die tijd. De instrumenten gebruikt om de muziek mee te schrijven. Dat wordt gedaan om de muziek zo goed mogelijk te kunnen spelen en de componist van het oorspronkelijke stuk te eren. Dit wordt ook wel de authentieke uitvoeringspraktijk genoemd.

De Oude Muziek komt dan ook voort uit een reactie op de uitvoering die afkomstig is uit de Romantiek, een kunststroming uit de 19e eeuw. Het was een herontdekking en uitvoering die volgens de smaak en de instrumenten uit de Romantische periode voortkwam.

Festival Oude Muziek Utrecht

Een van de meest populaire Oude Muziek festivals is het Festival Oude Muziek Utrecht. Het wordt ieder jaar aan het eind van augustus tot aan begin september georganiseerd. De eerste editie werd in 1982 georganiseerd.

Het festival richt zich voornamelijk op muzikanten die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van Oude Muziek en is daarmee één van de meest interessante festivals waar meerdere concerten in het genre worden gehouden.