Nieuwe muziek

Nieuwe muziek. Muziek dat nu en morgen wordt gemaakt. Muziek waar we naar uit kunnen kijken en waarvan we niet weten hoe het zal klinken. Waar het ons brengt en wat de artiesten meemaken om ons en hunzelf te entertainen. Therapie. Muziek brengt mensen samen en verwerkt gevoel. Expressie is een belangrijk onderdeel van de muziek. Of het nu Oude Muziek, klassiek, jazz of soul muziek is. Ieder genre is in de basis niets meer en niets minder dan expressie. Nieuwe muziek is belangrijk.

Artiesten

Er zijn enorm veel muzikanten, wat als gevolg heeft dat er heel veel muziek op de markt komt. Daarbij komt niet alle muziek op de radio of ligt er van iedere muzikant ergens een cd in de winkel. Veel muziek wordt tegenwoordig digitaal verkocht via diensten als iTunes of Spotify. Toch zijn er ook veel onafhankelijke muzikanten die niet alleen nieuwe muziek maken, maar ook gebruikmaken van nieuwe diensten als Bandcamp en Soundcloud om hun muziek onder de aandacht proberen te krijgen. Volledig onafhankelijk.

Er is met de komst van het internet veel te doen omtrent piraterij en illegaal downloaden, maar er is een enorme vraag naar nieuwe muziek. Men koopt geen volledig album meer, maar enkel de liedjes die men mooi genoeg vindt om te kopen. Voor de grote platenlabels een probleem, maar voor de onafhankelijke artiesten met een redelijke aanhang een goudmijn. Het internet heeft er eigenhandig voor gezorgd dat artiesten steeds beter op eigen benen kunnen blijven staan. Natuurlijk is er nog altijd vraag naar popmuziek en de Top 40 die we iedere dag op de radio en op televisie horen. Toch verdwijnt dat steeds meer en verschuift de nieuwe muziek van medium en van grote platenlabels naar onafhankelijkheid voor artiesten met als outlet het internet.

Wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van muziek kunnen alleen de artiesten ons vertellen. Hopelijk hebben ze een mooi arsenaal aan nieuwe muziek op de (digitale) planken klaarliggen zodat wij weer weg kunnen dromen bij de klanken van gevoel en expressie.