Niet-westerse muziek

Muziek is een belangrijk onderdeel van de wereld en over de gehele wereld wordt muziek gemaakt. In de westerse samenleving praten we over wereldmuziek of folklore in de vorm van niet-westerse muziek. De muziek wordt als erg populair beschouwd sinds 1985. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de term wereldmuziek en er wordt eigenlijk niet meer gesproken van niet-westerse muziek.

Wereldmuziek

We zouden kunnen stellen dat álle muziek onder wereldmuziek valt. Wat er echter wordt bedoeld is de muziek afkomstig van een land zelf. De muziek die we aan een land kunnen koppelen en waar de bevolking van het betreffende land zich mee wil identificeren.

Wereldmuziek wordt voornamelijk gebruikt om te verwijzen naar muziek uit jonge staten van de derde wereld landen. De muziek wordt daar voornamelijk als middel gebruikt als blijk van nationale trots en onafhankelijkheid. De muziek is een eerlijk geluid en we kunnen proeven wat een volk mee maakt door de gift van geluid. Het is een uitkomst voor hen die expressie verheven tot kunst, maar ook anderen weten te inspireren zichzelf te uiten. Vanuit een spiritueel standpunt een onmisbaar gegeven. Muziek is overal en muziek is voor altijd, ook al is de wereld dat niet.

Artiesten

Muziek van een volk is niet alleen vóór het volk, het is voor iedereen. Er zijn dan ook een aantal noemenswaardige artiesten binnen de niet-westerse muziek te noemen.

Rebecca Malope

Rebecca Malope is een gospel zangeres uit Zuid-Afrika en verkreeg internationale bekendheid in de late jaren 90. Als kind zong ze met haar zussen in de lokale kerk en werd ze lid van een gospelgroep in haar tienerjaren. Hierdoor kwam ze in Johannesburg terecht waar ze haar eerste plaat opnam met producer Zizwe Zakho. De rest is geschiedenis.

Xuxa

Xuxa is één van de meest bekende mensen uit Zuim-Afrika. Een succesvol tv-presentator van de programma’s Xuxa Park en Planeta Xuxa. De zangeres heeft miljoenen albums verkocht in Brazilië in de genres Latin dance-pop en kinderliedjes.