Bol.com ervaring

Bol.com wie kent het niet? Iedereen heeft er weleens van gehoord en zo niet er weleens iets besteld. Bol.com is al tweemaal op rij gekozen tot de beste website van Nederland. In 2012 won het deze prijs al en in 2013 hebben ze de prijs opnieuw gewonnen. De webshop is veruit het meest populair bij de aanschaf van een laptop en daarnaast scoorde het ook erg goed bij de online verkoop van tablets, espressoapparaten en wasmachines. Uit een onderzoek is ook gebleken dat de bezoekers de website erg overzichtelijk vinden.

Bol.com blijft het assortiment maar uitbreiden en vernieuwen. Zo kun je er terecht voor boeken tot muziek, film en games, van speelgoed tot baby artikelen, van persoonlijke verzorging tot sportartikelen, van elektronica tot tuinartikelen etc. Hoe dan ook het aanbod is enorm groot en daarom zit er voor iedereen wel iets bij. Een ander groot voordeel voor de bezoekers is dat de meeste artikelen die voor 23:00 uur zijn besteld, de volgende dag al thuis worden bezorgt. Ook zijn er veel bol.com kortingscodes te verkrijgen waardoor je nog voordeliger kunt shoppen.

Snelle levertijd, goede klantenservice en veel korting

Mijn ervaring met bol.com is erg goed en dat komt denk ik voornamelijk door de goede klantenservice. Wat ik al zei is dat ze hun artikelen razendsnel leveren, ik bedoel voor 23:00 uur besteld morgen in huis, waar zie je dat nou! Daarnaast is het ook mogelijk om je pakketje te laten leveren bij een afhaalpunt bij de Albert Heijn. Superhandig natuurlijk voor als er overdag niemand thuis is en je je pakketje niet wilt missen. Natuurlijk kun je je pakketje ook laten bezorgen bij de buren, maar om dat nou iedere keer te doen kan tot irritaties leiden. Wanneer je je buren niet vertrouwt kan ik je dit zeker niet aanraden. Hoe dan ook heb ik goede ervaringen met de webshop van Bol.com dankzij de snelle levertijd, goede klantenservice en kortingen.

Het voordeel van een vrouwelijke DJ

Een vrouwelijke DJ, ze zijn er echt! Hoewel de mannen nog steeds de overhand hebben staan de vrouwen wel hun ‘mannetje’ en soms geeft het ook net even die extra dimensie aan een feest. Het is dan ook goed om te weten dat het mogelijk is specifiek een vrouwelijke DJ te boeken voor uw feest. Misschien maakt het u niet uit en ziet u net zoveel heil in een mannelijke- als een vrouwelijke dj, toch willen we u graag een paar redenen geven waarom het goed kan zijn juist een vrouwelijke DJ in te huren. Zo kunt u een personeelsfeest organiseren waarvan de werknemers over het algemeen van het vrouwelijke geslacht zijn, ook zijn er bepaalde thema’s waarbij een vrouwelijke DJ nu eenmaal beter past dan een mannelijke collega. De redenen kunnen uiteraard talloos zijn, u zult echter het beste weten waarom u kiest voor een vrouwelijke DJ. Feit blijft dat het wel iets speciaal geeft aan uw feest, een vrouw achter de draaitafel heeft toch iets unieks wat ervoor zal zorgen dat het door u gegeven feest beter in de gedachten van de feestgangers blijft hangen. We willen niet stellen dat een vrouwelijke dj beter is dan een mannelijke, wel kiest u dan voor iets aparts.

De vrouwelijke DJ is een blikvanger op een feest

Als u besluit een vrouwelijke DJ te gaan boeken dan zal dit een echte blikvanger zijn op uw feest, de kwaliteiten van de DJ’s staan daarbij ook nog eens buiten kijf. Uw feest zal minstens zo swingend en sfeervol verlopen als met iedere andere DJ. De DJ’s zijn namelijk all-round en draaien een set die zo goed mogelijk past bij het feest en de wensen van de klant. Dit geldt uiteraard voor zowel de mannelijke als vrouwelijke DJ’s. Een DJ boeken is daarbij erg gemakkelijk en betaalbaar. Wilt u een unieke invalshoek dan is de keuze voor een vrouwelijke DJ dus begrijpelijk en één waar u zeker geen spijt van zult gaan krijgen. Organiseert u dus een sfeervol feest en zoekt u daarbij iets unieks wat uw gasten niet snel zullen vergeten? Kies dan voor een vrouwelijke DJ.

De geschiedenis van festivals

Flowerpower

In de Verenigde Staten zijn zeer succesvolle festivals ontstaan tijdens de flowerpower beweging. Dit is ontstaan vanuit de stad San Francisco. De leden van deze flowerpowerbeweging werden ook wel hippies genoemd en waren voor het grootste gedeelte studenten. De flowerpowerbeweging was erg idealistisch en vindt termen als natuur, liefde, drugs, radio enzovoort belangrijk. Deze eigenschappen kwamen vaak samen op festivals, die meestal gratis waren. Het idee van muziekfestivals begon toen al, alleen ging het toen alleen maar om muziek, terwijl bij de flowerpower beweging vanuit San Francisco er ook motieven bij betrokken waren. De festivals werden vanaf dat punt een stuk kunstzinniger en er traden ook kunstenaars zoals schrijvers en schilders op.

Woodstock

Een van de meest bekende festivals ter wereld is het Woodstock festival. Dit festival vond plaats in 1969 en trok ontzettend veel bezoekers aan. In totaal wordt geschat dat er enkele honderdduizenden mensen aanwezig waren.

Nederland

In 1967 werd het popfestival voor het eerst geïntroduceerd in Nederland. Op 4 mei van dat jaar vond in Doetinchem een 9 uur durend festival plaats in de Houtkamphal. Men kon hier voor 10 gulden aan deelnemen. Dit festival bestond vooral uit experimentele bezigheden als theater, poëzie, films, bodypainting, wierook en dans. In 1968 vond het eerste openluchtfestival plaats in het Gelderse Lochem. Dit festival kreeg de naam ‘Pilgrimage’. Dit werd de eerste editie van het Lochem Festival en duurde voort tot 1986. Tegenwoordig zijn de bekendste Nederlanse Festivals Lowlands, Beatstad, Dutch Valley, Volt, Mysteryland en Indian Summer.

Europa

Bekende Europese festivals zijn Sziget, Rock Werchter, Glastonbury, Sonar en Tomorrowland. Rock Werchter werd in 2003, 2005, 2006 en ook in 2007 benoemd tot het beste festival van de wereld.

Meetrapport Apple iPod

De metingen van de nieuwe iPod geven aan dat de (analoge) elektronica anders van opzet is dan in vorige generaties ‘pods’. Ik heb ter vergelijking een derde generatie iPod op de meetbank gehad die wat vriendelijker meetresultaten laat zien dan deze laatste versie. Het gaat vooral om het karakter van de FFT-karakteristiek.

De oude iPod laat mooie plaatjes zien waarin de onschadelijke even harmonischen de overhand hebben. De nieuwe iPod laat vooral oneven harmonische vervormingpiekjes zien. Gebruiken we de lijnuitgang, via het ‘dock’ dan is er niets loos. De absolute vervorming blijft erg laag met de hoogste tweede harmonische op -88 dB. De lijnuitgang geeft ruim 900 mV in een 100 kOhm belasting bij een volledige uitsturing. Een mooie praktische uitgangspanning voor de versterker. Anders wordt het bij gebruik van de hoofdtelefoon uitgang. Dan wordt het behoorlijk piekerig. De oneven harmonischen hebben de overhand en de hoogste piek zien we op -75 dB bij 100 mV uitgangspanning in 100 Ohm. Niet eens een echt lage weerstand. Menig hoofdtelefoon belast de uitgang meer. Het is zeker niet echt slecht, maar uitstekend is wat anders. En dat het beter kan laat de oudere iPod zien.

De frequentierespons is een plaatje. Bij de lijnuitgang liniaalrecht van 20 Hz tot 20 kHz. De hoofdtelefoonuitgang geeft een zeer mooie -0,3 dB bij 20 Hz te zien.

Gebruik je de iPod dagelijks met mp3 muziek, dan zul je nooit wat merken van de licht kritische geluiden hierboven en je afvragen waar ik over zeur. Maar ik noem het omdat de iPod gevuld met WAV-, AIFF- of ‘Lossless’-bestanden me steeds weer verrast met zijn prima muziekkwaliteit. Aangesloten via de lijnuitgang in het ‘dock’ kan de iPod als een zeer serieuze muziekbron worden beschouwd. Eentje die veel cd-spelers in zijn prijsklasse eruit speelt. Overigens, ook de Iphones kunnen inmiddels als serieuze muziekbron beschouwd

Maloob eindversterker

Meetbank

De Maloob eindversterker laat zich ook op de meetbank van zijn goede kant zien. De frequentierespons heeft het -3 dB punt in het hoog bij exact 50 kHz. De vervorming is erg laag, bij 1 Watt in zowel 8 en 4 Ohm meet ik 0.011% THD+n. Het FFT-spectrum, gemeten met een 20 kHz laagdoorlaatfilter op het meetstation ingeschakeld, laat een schoon spectrum zien.

De eerste harmonische piekt op -82 dB, de tweede op -87 dB, erg mooie waardes en in de goede verhoudingen. Het FFT-spectrum met logaritmische schaalverdeling laat zien dat er van de 100 Hz resten uit de voeding niets terug te vinden is. Er is slechts een lichte instraling van 50 Hz zichtbaar, maar wel pas op -97 dBV. Deze Maloob versterker zal van zichzelf nooit brom zal laten horen, ook niet met het oor voor de speaker. Vermogen is er meer dan genoeg. In 8 Ohm en uitgestuurd tot het 1% vervormingkantelpunt, stopt de meter bij 25,88 Volt, goed voor 83,72 Watt. In een 4 Ohm belasting verdubbeld dit vermogen zoals een goede versterker met een gezonde voeding dat doet naar 166,5 Watt.

De gemene 2 Ohm belastingweerstand brengt de Maloob niet in problemen en is nog steeds goed voor 22,2 Volt, wat ruim 11 Ampère stroom laat lopen, en een uitgangsvermogen geeft van 246,42 Watt. En zelfs bij deze teistering wordt er maar weinig warmte in de eindtrappen gegenereerd. Uitstekende meetcijfers.

Elektrostatische luidsprekers

Aan elektrostatische luidsprekers worden soms bijna magische kwaliteiten toegekend. Onvoorstelbaar transparant, ultralichte folie zonder traagheid, etc. Maar als dat dan zo is, waarom is dan niet elke luidspreker volgens dit principe gebouwd? Laten we eerst teruggaan naar de ontdekking van het principe.

Begin

Wat literatuuronderzoek brengt aan het licht dat er al in 1881 een professor Amos Dolbear was die een ‘condensatorweergever’ had bedacht voor het telefoonsysteem. Omdat er toen nog geen versterkers waren, bleek het in de praktijk niet toepasbaar. Het idee verdween op de plank totdat in 1923 Bell Telephone Company zocht naar manieren om complete muziekweergavesystemen te bouwen. Dit als gevolg van de ontwikkeling van de elektrisch gesneden grammofoonplaat die in 1921 was ontwikkeld.

Twee wetenschappers, E.W. Kellogg en C.W. Rice kwamen tot twee oplossingen: een conusluidspreker en een elektrostatische luidspreker. De laatste hadden ze gebouwd met een folie van een met een goudlaagje bedekte varkensdarm. Ze waren zwaar onder de indruk van het systeem, ook al was het paneel zo groot als een deur. Maar het was dit formaat, samen met de beperkte houdbaarheid van het membraan, dat Bell Lab’s deed besluiten het plan te laten varen.

Tweeter

Pas in 1947 pakte Arthur Janszen het idee weer op voor het ontwikkelen van een weergever voor het testen van microfoon-arrays voor de Amerikaanse marine. Hij was ervan overtuigd dat een elektrostaat zich meer lineair zou gedragen. Als membraan gebruikte hij plastic met een geleidende coating. Dat leidde tot de ontwikkeling van een elektrostatische tweeter in 1952 die bij hi-fi enthousiasten grote aanhang vond in combinatie met Acoustic Research woofers.

Quad

In 1955 publiceerde Peter Walker drie artikelen over elektrostatische luidsprekerontwerp in Wireless World en in 1956 bouwde hij de eerste productiemodellen; de Quad ESL was geboren. Begin zestiger jaren ging Arhur Janszen werken bij KLH, hetgeen de KLH 9 opleverde. Het was het begin van een groot aantal ontwerpen van vele fabrikanten. Deels in de aanpak van Janszen, dus een elektrostat voor het hoog en een dynamisch systeem voor het laag. Ook bijvoorbeeld B&W heeft zo’n systeem gehad, de DM70, die de bijnaam ‘De Wasmachine’ had. Andere hybriden komen van merken als Martin Logan, Van Medevoort en Audiolab. Full range systemen vind je bij merken als Dayton-Wright, Acoustat, Audiostatic en Solosound. Er zijn overigens relatief veel Nederlandse fabrikanten.

Werking

Laten we eens kijken naar de werking van de elektrostaat. Het systeem is gebaseerd op statische elektriciteit, wat we kennen van de natuurkundelessen; wrijf een kunststof staaf met wol en hij gaat papieren snippers aantrekken. Eenzelfde kracht wordt in een elektrostatische luidspreker gebruikt door een uiterst dun kunststof vel voor een vaste plaat – de stator – te monteren en er een elektrische lading over te zetten. Door die lading te variëren analoog aan de muziek, wordt het kunststof vel in de ‘vorm’ van de muziek aangetrokken en afgestoten waarbij het de lucht in trilling brengt. Vadaag de dag wordt het kunstof vel van tussen de 4 en 15 micron dun Mylar gemaakt en is het tussen twee metalen platen gemonteerd. Het grote voordeel van deze aanpak is dat het elektrostatische veld constant blijft. Wanneer er maar één stator is, wordt het veld zwakker als het membraan zich verder van de stator af beweegt. Is het membraan tussen twee statoren bevestigd, dan is de totale kracht van het elektrostatische veld onafhankelijk van waar het membraan zich bevindt. Dit systeem wordt ook wel balanswerking of push-pull genoemd en zorgt voor een erg lage harmonische vervorming.

Snel

Doordat er een uiterst dun membraan wordt gebruikt, is er nauwelijks massatraagheid en daar scoort de elektrostaat dus beter dan de conusluidspreker. Een veel gehoord argument is dat het hoog daardoor sneller is. Dat mag wel zo zijn, maar veel belangrijker is dat juist in het middengebied, zeg maar van 500 Hz to 4 kHz, de snelheid veel hoger is en dus de vervorming lager, vergeleken met een conusluidspreker.

En laat dat nu net het gebied zijn waar ons gehoor het meest kritisch is. Daar spelen zaken als spraakverstaanbaarheid en lokalisatie zich voornamelijk af. Gehoorbeschadgingen overigens ook!

Size matters

Eenieder die wel eens naar een luidspreker of muziekinstrument heeft gekeken, zal het opgevallen zijn dat lage tonen altijd uit grote luidsprekers en instrumenten komen maar hoge tonen altijd uit kleine. Dit komt doordat voor lage tonen veel meer lucht verplaatst moet worden en daarvoor kun je twee parameters variëren: de grootte en de maximale uitslag van het ‘klankvoortbrengend lichaam’. Bij speakers hebben we het dan over conussen (of membranen bij elektrostaten) en bij muziekinstrumenten over zaken als klankbodem (piano), bovenblad (snaarinstrumenten), velgrootte (slaginstrumenten) of kelkgrootte (koper). Als we nu even naar de conusluidspreker kijken, dan kan zowel de afmeting van de conus als de uitslag vergroot worden, maar aan beide zitten beperkingen. Zo is er een directe relatie tussen de conusgrootte en het afstralingsgedrag bij een bepaalde frequentie. Anders gezegd: bij een bepaalde frequentie zal het vergroten van de conus tot meer bundeling van het geluid leiden. Ook de uitslag kent grenzen: hoe groter de uitslag, des te steviger de constructie moet zijn en des te meer vermogen nodig is om dat in de hand te houden. Vermogen veroorzaakt warmte in de spreekspoel zodat die voldoende zwaar zal moeten zijn om die warmte af te kunnen laten vloeien.

Groot

Kijken we naar een elektrostaat, dan zien we in pricipe dezelfde problemen, maar met een totaal andere optimale oplossing. Omdat het Mylar membraan extreem licht is en bovendien geen spreekspoel, centreerring en spinner nodig heeft, kan het veel groter zijn. Daar staat tegenover dat de uitslag van het membraan beperkt is tot de ruimte tussen de statoren. Dus het membraan moet ook groot zijn, afhankelijk van de laagst weer te geven frequentie. Sterker nog, alleen zeer grote panelen kunnen voldoende lucht verplaatsen om een enigzins dynamisch laag te genereren. En dan komen we vanzelf op het grootste nadeel van een normale elektrostaat: het afstraalgedrag. Want net zoals bij conusluidsprekers is er een directe relatie tussen de grootte van het membraan en de richtingskarakteristiek.

Een recht-toe-recht-aan vlak paneel van een halve meter breed bundelt zo sterk, dat je je hoofd in een bankschroef moet zetten om niet continue klankverschillen te horen als je je hoofd even beweegt. Vandaar dat fabrikanten hier allerhande listen voor verzonnen hebben. Quad gebruikte voor de oorspronkelijke panelen (ESL 56) een smal paneel in het midden voor midden en hoog en twee grotere panelen aan beide zijden voor het laag. Aan de buitenkant zag je daar overigens niets van. Andere fabrikanten gebruiken een smalle strook aan een kant van het paneel voor het hoog en de rest voor het laag. Die panelen zijn altijd in spiegelbeeld uitgevoerd waarbij de smalle strook aan de binnenkant moet zijn. Het linker paneel heeft dus de smalle strook aan de rechterkant terwijl het rechter paneel de smalle strook links heeft. Overigens niet veel anders dan bij conusluidsprekers met asymmetrisch geplaatste tweeters. Peter Walker (Quad) vond voor zijn tweede ontwerp een andere oplossing: hij construeerde concentrische ringen in het paneel en stuurt die zo aan dat het zich als een puntbron gedraagt. Een vroege vorm van golfsynthese dus. Martin Logan koos voor een gebogen paneel waardoor bundeling in het horizontale vlak wordt bestreden terwijl Solostatic een klein rond vlak gebruikt voor de hoogweergave.

Nadelen

Alle elektrostaten hebben een horizontaal afstraalgedrag in de vorm van een acht. Ze stralen gelijk naar voren en naar achteren af en nadrukkelijk niet naar de zijkant. Daarnaast zorgt de smalle hoge constructie voor een sterke bundeling in het vertikale vlak. Deze beide eigenschappen worden doorgaans gezien als een nadeel en dat is maar deels terecht. Om dat te snappen moeten we het kort even hebben over de werking van ons gehoor.

Werking gehoor

Als een geluid een luidspreker verlaat, zal het deels in een rechte baan naar onze oren gaan. Een ander deel wordt via muren, plafond en vloer afgestraald en bereikt ons gehoor dus indirect. Voor zowel de klankbalans als de stereoafbeelding is het van belang dat er enige tijd zit tussen de aankomsttijd van het directe geluid en de aankomsttijd van het gereflecteerde geluid. Na het directe geluid is het geluid dat via de zijmuren, plafond en vloer het snelst bij onze oren. Je wilt met name die eerste reflecties liever niet hebben. Mits je de elektrostaten goed opstelt, heb je daar dan ook geen last van en kun je snel een erg fraai breed en diep stereobeeld krijgen.

Elektrostaten stralen ook naar achteren het hele spectrum uit waardoor het indirecte geluid evenwichtiger is en dus minder kleurt. Elektrostaten moeten doorgaans ook een eind van de achterwand worden geplaatst, van zo’n 30 cm tot wel een meter, om een goed stereobeeld te krijgen. Dat heeft weer nadelen voor het echte laag – vooral bij het gebruik van hybride systemen (dus met een conusluidspreker voor het laag). In die gevallen kan een goede subwoofer uitkomst bieden.

Versterkereisen

Een elektrostaat is effectief een hele grote condensator en dat betekent een afnemende impedantie bij toenemende frequentie. En de impedantie van elektrostaten bij 1000 Hz is vaak al aan de lage kant. Bij 20 kHz kan die impedantie teruglopen tot soms onder de 1 ohm. En hoewel je bij 20 kHz geen grote stromen meer nodig hebt, kan een aangesloten versterker wel instabiel worden als die niet met voldoende zorgt is gefabriceerd. Sluit dus nooit zo maar een versterker aan op elektrostaten maar controleer vooraf bij uw leverancier of de versterker daar geschikt voor is. En voordat u de indruk zou krijgen dat elektrostaten alleen door peperdure versterkers kunnen worden aangestuurd: dat is onzin. Heel veel betaalbare versterkers en receivers kunnen prima omgaan met elektrostaten, sommigen echter niet.

Stabiele internetverbinding van belang bij draadloos luisteren Hi-Fi

Wat hebben muziek en internet met elkaar te maken zult u wellicht denken? Natuurlijk zijn er al jaren tal van internetdiensten waarbij online naar muziek kan worden geluisterd, zoals Youtube, Itunes en Spotify. Echter zijn ook onze muziekinstallaties in huis meer en meer draadloos te bedien met een playlist welke via internet wordt verzonden. Wanneer je internetverbinding dan hapert heeft dit effect op de kwaliteit van de muziek. Deze zal voor een kortstondig moment nog wel even gebufferd worden, maar wanneer er grotere “gaten” in de verbinding plaatsvinden zal ook de muziek en dus het geluid wegvallen. Zorg er dan ook altijd voor dat de modem welke de internetverbinding binnenshuis doorgeleid gunstig staat opgesteld. Probeer zoveel mogelijk muren en kasten te vermijden. Deze kunnen het signaal ernstig blokkeren

Hoge internetdowloadsnelheid

Wanneer u naar muziek via internet luistert waarbij video’s worden afgespeeld vraagt die meer capaciteit van uw internetverbinding, dan wanneer u enkel audiobestanden afspeelt. Spelen er nog andere processen op de achtergrond? Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van muziek, films, video’s etc, dan is het van belang dat de downloadsnelheid van uw internetabonnement toereikend. De meest basisabonnementen bieden een downloadsnelheid van 10 MB per seconde, maar voor slechts een kleine meerprijs zijn snelheden van 30 MB per seconde of hoger eenvoudig gerealiseerd. Bekijk hier alle internetabonnementen welk passen bij uw gebruiksbehoefte. Let wel op dat Tele2 ook televisie via internet aanbiedt waardoor dit een extra belasting vraagt van het netwerk. Het gaat al snel om 6 tot 7 MB per seconde, wanneer u televisiesignaal heeft. Wanneer er dan ook nog met een tablet en één of meerdere smartphones data benodigd is, dan heeft dit een negatief effect op de snelheid van uw draadloze verbinding met de audio-installatie. Voor de meeste huishoudens geldt dat zij met een downloadsnelheid van 30 MB per seconde of hoger geen last hebben van een trage internetverbinding.

Snel gitaar leren spelen?


Veel mensen houden van muziek, bijvoorbeeld lekker luisteren naar hun favoriete radiozender thuis of op het werk. Of heerlijk in een luie stoel naar mooie klassieke muziek luisteren, ieder mens heeft wel een bepaalde soort muziek die hij of zij mooi vindt. Maar veel mensen die van muziek houden, willen zelf ook graag een instrument bespelen. Het leren spelen op een muziekinstrument is niet eenvoudig, het vergt veel oefening om een instrument echt goed te leren bespelen. In die zin suggereert de titel van het artikel iets anders, maar dat heeft dan ook vooral betrekking op de basisvaardigheden, dus niet op het virtuoos kunnen bespelen van een bepaald muziekinstrument.

Gitaar leren spelen vergt oefening

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, even snel gitaar leren spelen, en dan hebben we het over goed gitaar leren spelen, is zo goed als onmogelijk. Het vergt vele uren oefening om alleen al wat leuke akkoorden te kunnen spelen. Overal in het land, van Amsterdam toto Nijmegen, kun je gitaarles voor beginners volgen waarbij een ervaren leraar je de juiste techniek, enz. aanleert. Thuis kun je dan gaan oefenen, oefenen en oefenen. Zoals met alles in het leven hebben sommige mensen echter wel een aangeboren talent voor bepaalde dingen in het elven. Maar zelfs talenten zullen veel moeten oefenen om op hun gebied de absolute top te bereiken.

Gitaarles volgen

Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat je het beste gitaar leert spelen als je les krijgt van iemand die de kneepjes van het vak al beheerst. Een leraar kan je wijzen op bekende valkuilen en daarnaast je vooral leren om de juiste techniek toe te passen. Een goed begin is ook voor gitaar leren spelen het halve werk. Als je al start gaat met een verkeerde techniek dan kost goed gitaar leren spelen je veel meer tijd dan als je meteen een goede start maakt. Koop ook niet meteen de duurste gitaar die er is, er zijn in de handel speciale gitaren voor beginners waar je goed op kunt leren spelen.

Zelf thuis oefenen

Het is uiteraard geen probleem om zelf thuis te oefenen op je gitaar als je eerst lessen bent gaan volgen. De leraar weet precies wat je wel aankunt en wat nog te hoog gegrepen is. Maar het wordt in het algemeen toch wel afgeraden om helemaal geen les te nemen en je zelf zonder hulp probeert om gitaar te leren spelen. In zo goed als alle gevallen kom je dan toch thuis van een koude kermis.

Muziek kopen online gebeurt steeds vaker

Inmiddels verdwijnen langzaam aan alle fysieke CD-winkels zoals we die vroeger kenden. Uiteraard doen heel veel mensen in Nederland hun muziek downloaden, maar steeds meer andere vormen van muziek kopen of beluisteren komen naar voren. Zo is natuurlijk Spotify een van de bekendste online muziekaanbieders waarbij je een abonnement af kan sluiten en vervolgens overal muziek kan luisteren. We kunnen steeds meer met onze iPhones en hebben natuurlijk geen discman of iPod meer nodig. We hebben tegenwoordig zelfs i watches de je hartslag meten je afspraken bij houden en zelfs voorzien is van muziek. Deze iWatches hebben nu de mooiste Apple watch bandjes in alle kleuren en maten.

Naast zulk soort muziekaanbieders is iTunes ook nog steeds een van de grootste, als het gaat over muziek kopen online. iTunes heeft heel veel aanbod en veel artiesten proberen tegenwoordig om hun CD eerst in iTunes aan te bieden en daarna pas elders. iTunes is zelfs zo groot dat er verschillende radio’s een ‘iTunes top 30’ uitzenden iedere vrijdagmiddag. Ondanks dat iTunes van Apple is, is dit toch toegankelijker dan bijvoorbeeld Google Music in Nederland. Dit is namelijk nog niet goed te gebruiken. Eigenlijk heb je in Nederland alleen maar keuze uit Spotify en iTunes wat mij betreft. Tenminste als je het over 2 goed werkende diensten hier in Nederland praat.

Het nadeel van Spotify is natuurlijk dat je een abonnement moet afsluiten waardoor je altijd vast zit aan een vast bedrag per maand, ook als je die maand even niets nieuws luistert. Het grote voordeel is natuurlijk dat je miljoenen nummers kan beluisteren voor dat bedrag.

Bij iTunes daar in tegen betaal je per nummer of album wat je koopt. Het voordeel hier van is dat je nergens maandelijks aan vast zit en je gewoon de muziek kan kopen die jij leuk vind. Helaas kan je geen muziek luisteren die je niet gekocht heb. Persoonlijk heb ik meer met iTunes omdat ik een aantal Apple apparaten heb en ik het handig vind dat je online iTunes giftcards kan kopen. Daarnaast wil ik niet aan een vast bedrag vastzitten. Natuurlijk krijgen momenteel veel mensen Spotifty bij hun KNP abonnement, maar als je dat niet hebt en je bent een minder fanatieke muziekluisteraar die allen muziek luister van zijn favoriete artiesten dan is iTunes de beste keuze.

Je kan voor iTunes dus online giftcards kopen waarmee je jouw saldo in iTunes op kan waarderen, dit kan je bijvoorbeeld doen op itunes-giftcards.nl.

Geschiedenis van de tango

GESCHIEDENIS VAN DE TANGO

Tango is ontstaan onder de wanhopige immigranten uit Europa (Italië, Spanje, Engeland, Duitsland, Polen, Rusland), Afrika en Zuid Amerika die Buenos Aires aan het eind van de 19e eeuw overstroomden.

3 miljoen mannen lieten hun families in de steek om hun geluk te beproeven in een ver en vreemd land: Argentinië. Daar werden in de huurkazernes en de bruine cafés nieuwe pasjes en figuren bedacht en geoefend, om laat in de nacht nog eens uit te proberen met de dames uit de bordelen. Deze bijeenkomsten van verschillende immigranten, nakomelingen van creoolse negerslaven en naar de stad getrokken gaucho’s (Argentijnse cowboys), groeiden uit tot nachtelijke dansfestijnen.

MUZIEK

Een grote diversiteit aan muzikale invloeden maakt de ontstaansgeschiedenis van de tango zeer complex en onduidelijk. Elementen van de Cubaanse habanera, de Argentijnse milongas, en de Spaanse flamenco zijn er in verwerkt. Afrikaanse candombe percussie, violen uit de Oost Europese klezmer, polka, walz en mazurka en Zuid Europese volksliederen hebben ook hun steentje bijgedragen. De originele tango werd gespeeld op viool, gitaar en fluit (en in het prille begin nog percussie). Rond de eeuwwisseling werd daar de bandoneón (uit Duitsland!) aan toegevoegd. Zo ontstond het karakteristieke melancholieke geluid van de tango.

ZANG

In Buenos Aires beleefde de tango haar ‘Gouden Eeuw’ aan het begin van de 20e eeuw. Rond 1920 waren de theaters en clubs van de stad elke avond bezet met grote tango-orkesten. En Carlos Gardel was tango’s onomstreden ster! Als vaderloze immigrant was hij de personificatie van de tango, maar zijn stem, meer dan welke ook geassocieerd met de tango, oversteeg de grenzen van sociale klasses. In de loop van zijn carrière nam hij circa 1000 songs op. Ook acteerde hij in Amerikaanse films. In 1935, tijdens een tour in Colombia, kwam Gardel om het leven bij een vliegtuigongeluk.

CARLOS GARDEL

Hij zingt zijn tango’s niet met orkest, maar blijft eenvoudigweg gebruik maken van de gitaren die hem altijd al begeleid hebben. En bij de uitvoering van de tekst en de muziek gebruikt hij op geniale wijze al zijn kennis van de muziek uit de provincie.

ASTOR PIAZZOLLA

Hij, die met zijn muziek vanaf 1950 een omwenteling teweeg zal brengen in de tango , krijgt zijn scholing in het orkerst van Troilo na tien jaar in New York gewoond te hebben . Met zijn leergierigheid, zijn lef en zijn overtuigend goede smaak bekwaamt hij zich verder in Parijs bij Nadia Boulanger. Vanaf 1955 is hij met zijn invloedrijke stijl als arrangeur, produktief componist en bewonderenswaardig bandoneonist te horen bij drie formaties.

DANS

In het begin was de Tango paria-muziek, een ondergrondse passie, waar de elite van Buenos Aires op neerkeek, maar toen de dans de oceaan overstak naar Parijs, was Europa al snel in de ban van de klanken en bewegingen. Het was de eerste ‘latin’ dans, die een breed publiek buiten Zuid-Amerika kreeg en voorbestemd was om de wereld te gaan veroveren.

De tweede helft van de twintigste eeuw bracht weinig goeds voor de tango. Rock ‘n’ roll, swing, disco, punk, house: partnerdansen raakte uit de smaak. Bovendien kende Argentinië tot in de jaren tachtig een serie dictatoriale bewinden; samenscholingen werden verboden en er viel weinig meer te dansen. Het fragiele evenwicht tussen verdriet en plezier, dat de kern van de tango lijkt te zijn, was verstoord.